amnim2.gif

Mesterképzések

Útmutató

a Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar Design Tanszék által 2021-ben meghirdetett alapképzési szakok (építőművész MA, formatervező művész MA, tervezőgrafika MA) felvételi eljárásban előzetesen online módon benyújtandó – a szakmai munkásságot bemutató portfólió + motivációs levél feltöltéséhez.

Felvételi információk

A Széchenyi István Egyetem Művészeti Kar Design Tanszék a 2021. évi felvételi eljárás keretében 3 mesterképzési (MA) szakot hirdet meg. Az építőművész MA, formatervező művész MA és tervezőgrafika MA mesterszakok állami ösztöndíjas és önköltséges formában is végezhetők. Az egyetemről, a kollégiumi és nyelvtanulási lehetőségekről, a diákhitelről az egyetem felvételi honlapján tájékozódhatsz.

 

A Design Tanszék mesterképzéseire a művészeti alapképzést végzetteken túl azok jelentkezését is várjuk, akik nem rendelkeznek szakirányú művészeti végzettséggel, ilyen jellegű korábbi tanulmányokkal, de művészi tehetséggel bírnak. A felvétel a szakmai munkásságot bemutató portfólió és személyes bemutatkozás – gyakorlati vizsga – alapján történik. A jelentkezés alapfeltétele, hogy rendelkezz felsőfokú végzettséggel – alapfokozatot/főiskolai szintű végzettséget, illetve mesterfokozatot/egyetemi szintű végzettséget tanúsító oklevéllel.

 

Felvételi információk – mesterképzési MA szakok

A művészeti mesterképzési MA szakok felvételi eljárása egy fordulóban – gyakorlati vizsga – történik: 
 

  • A felvételhez szükséges gyakorlati vizsgához a jelentkezőnek előzetesen a szakmai munkásságát bemutató portfóliót és motivációs levelet kell beadnia elektronikus úton. 

  • A gyakorlati vizsga a jelentkezőkkel történő személyes interjúból áll. 

  • A gyakorlati vizsga beosztását a honlapunkon tesszük közzé.

 

A mesterképzési MA szakok felvételi eljárásában a gyakorlati vizsgán 99 pont szerezhető (50 pont a portfólióra és 49 pont a személyes interjún), egy további pontot pedig a jogszabályban előírt előnyben részesítésért (hátrányos helyzet, gyes, stb.) kaphatsz. Így a mesterképzések gyakorlati vizsgáin összesen 100 pontot érhetsz el.

 

A felvételi eljárás során az egyetem nem küld a jelentkezőknek írásos értesítést az alkalmassági és gyakorlati vizsgák időpontjáról és egyéb feltételeiről. A felvételi vizsgák időpontjai, követelményei és a vizsgákkal kapcsolatos minden egyéb részletes tudnivaló a honlapunkon olvashatók – egyes aktuális információkat későbbi, a megjelölt időpontban teszünk közzé.

 

A járványhelyzet időbeni alakulásától függően a felvételi vizsgák időszaka, a feladatok sorrendje, tartalma és teljesítésének módja megváltozhat, az esetleges változásokat a honlapunkon tesszük közzé, ezért kérjük, hogy a felvételi eljárással kapcsolatban rendszeresen figyeljétek honlapunkat!

 

Mesterképzéseinket állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában is hirdetjük. A 2021/2022. tanévre meghirdetett önköltséges mesterképzési MA szakok önköltség összege 950.000 Ft/félév.

 

Felvételi időpontok – mesterképzési MA szakok
 

  • 2021. március 1. – honlapunkon közzé tesszük az online módon benyújtandó szakmai munkásságot bemutató portfolió és motivációs levél elektronikus feltöltésének tartalmi, formai és technikai tudnivalókat.

  • 2021. június 14. – a szakmai munkásságot bemutató portfolió és motivációs levél elektronikus feltöltésének határideje.

  • 2021. június 18. – honlapunkon közzé tesszük a személyes interjú – gyakorlati vizsga – szakonkénti időpontját, helyszínét, beosztását.

  • 2021. június 28. – július 2. között – a gyakorlati vizsga lebonyolítása. 

  • 2021. július 22. – a ponthatárok kihirdetése a felvi.hu honlapon.